Block Retaining Wall

Concrete Block Retaining Wall & Garden Renovation

The customer was no longer able to manage the maintenance of the large sloping garden bed in this backyard and was looking for a low maintenance solution with plenty of room for the dog.

The old garden was hard to maintain due to the steep slope and heavy clay soil.

First, the vegetation was removed by hand, and all roots were clearly marked for removal by the machines.

Green paint was used to mark the roots to be removed and the limits of excavation

After this, the area was excavated down below the existing yard level. The excavation stayed outside the ‘area of influence’ of the fences. This is basically a 45-degree line from the bottom of the fences into the yard, and prevents undermining of the fence posts (and anything else that might be on the other side of the fence).

Big boys’ toys. There was no topsoil, only clay in this garden bed

Once the machines had finished, the batter (or angle that the wall and therefore the earth behind it leans backward from the vertical) was adjusted to match the finished wall. We also confirmed that the final wall height would be 650mm which is well below the 1000mm limit above which engineering and council approval would be required.

Here we were halfway through increasing the batter on the excavated ground to match the finished wall

Next, a trench was dug for the base of the retaining wall and this was partly filled with crusher dust. Then the customer’s chosen Balmoral Blocks were laid into the crusher dust. Using string lines and rubber mallets, the first row of blocks were carefully bedded into the correct position so that the finished wall would be straight, level, and parallel to the existing fences.

Details of the trench that formed the foundation of the wall and paint markings for the wall radius

Then plastic ‘ag pipe’ was laid behind the bottom row of blocks and covered with drainage gravel. This will allow any water buildup behind the wall to easily drain away, rather than pushing the wall over.

The wall was built up layer by layer, resetting the string line for each row to ensure a straight wall. To make life easier, more drainage gravel was added along the way rather than all at the end.

In this case, it was much easier to backfill behind the wall while it was being built

The returns on each end were added last as they had to be built into the sloping ground, requiring ‘stepping’ of the bottom layer of blocks, as well as the top layers.

Once the top row of the wall was in place, a layer of decorative pebbles was added between the top of the wall and the fences.

Small River Pebbles were used between the wall and the fences

Finally, a 100mm layer of quality underturf was laid and fresh turf to match the existing lawn was laid over the area.

The finished project – just add water (to make the grass grow)

The end result is more usable yard space and virtually zero garden maintenance, which matched the customer’s requirements for the project.

7 thoughts on “Block Retaining Wall

  1. Somebody necessarily lend a hand to make severely articles I’d state.
    This is the very first time I frequented your web page and so far?
    I amazed with the analysis you made to create this particular post
    extraordinary. Fantastic activity!

  2. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked
    up something new from right here. I did however expertise some
    technical issues using this web site, as I experienced to reload the site many times previous to
    I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting
    is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if
    ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content.
    Make sure you update this again soon.

  3. Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web site, and your views are pleasant in favor of new viewers. Candis Henrik Art

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *